Milli Mücadelenin kazanılmasının ardından Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve dava arkadaşlarının oluşturduğu meclisimizin yaptığı köklü değişiklikler arasında şüphesiz en önemli değişikliklerden birisi Medeni Kanun’un kabulüdür.
Tarihimizin her evresinde olduğu gibi kadınlarımız Kurtuluş Savaşı’nda erkeklerle omuz omuza mücadele etmiş ve mücadeleleri Gazi Mustafa Kemal’in “Dünya’da hiçbir milletin kadını, milletini kurtuluşa ve zafere götürmekte, Anadolu kadınından daha fazla çalıştım diyemez.” Sözleriyle ifade edilmiştir. Yüzyıllar önce bizi zafere ulaştıran ülkemizin birlik ve beraberliği olmuştur.Ülkemizin birlik ve beraberliğinin daim olmasını sağlamak,modern dünyada yerini alması ve koruması ancak toplumsal cinsiyet eşitliği ilemümkün olacağı bilincinde olan Ulu Önderimiz kadınlarımızın haklarını Medeni Kanun ile güvence altına almıştır.
Temelinde hukuksal ve sosyal eşitliği hedefleyen bu yasayla; kadınlara da boşanma hakkınınverilmesi, mirastan eşit pay alma, tek eşlilik, resmi nikâh zorunluluğu gibi modern dünyaya dair, kadının onuruyla ve eşit bir birey olarak yaşamasının gereği olan kuralla yasa ile güvence altına alınmıştır. Medeni Kanun’un kabulü; kadının birey olarak kabulü, eşitlik ve özgürlük adına atılmış en önemli adımdır.
Bu duygu ve düşüncelerle çağdaş bir medeniyet olabilmenin temel yapı taşı olan toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanabilmesi için, 17 Şubat tarihinde kabul edilen Medeni Kanunumuzun yıldönümünde toplumdaki her bireyin eşit olarak görüldüğü bir gelecek diliyorum.
Bülent ÖZ
Çan Belediye Başkanı