SON DAKİKA

Sosyal Medyada Paylaş

“Ekonomik krizin etkileri eğitime yansıyor”

CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin en ağır ekonomik krizini yaşadığını ve bunun eğitime de olumsuz yansıdığını söyledi.

CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin en ağır ekonomik krizini yaşadığını ve bunun eğitime de olumsuz yansıdığını söyledi.

TBMM’de yoğun mesai bu hafta da sürüyor. CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan, 2024 Millî Eğitim Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Türkiye’nin cumhuriyet tarihinin en ağır ekonomik krizinin içinden geçtiğini belirterek, eğitim bütçesinin millî gelire göre oranının OECD ülkelerinin çok gerisinde kaldığını ifade etti.

“EĞİTİM BÜTÇESİ YETERSİZ”

Güneşhan, eğitim bütçesinin artışından bahsedilse de bunun gerçek olmadığını, aslında bu rakamların iktidarın ülkeyi kötü yönetmesi nedeniyle yaşanan enflasyonun sonucu olduğunu söyledi. Somut bir rakam veren Güneşhan, “OECD ortalamasına göre öğrenci başına yapılan harcamada son sıralardayız. Eğitim bütçesinin millî gelire göre oranı OECD ülkelerinde ortalama yüzde 6, bizde ise bu rakam yüzde 2,6. Yani 2024 Millî Eğitim Bakanlığının bütçesi 2023’e göre 2 kattan fazla artmış gibi görülse de bu durum tamamen bir yanılsamadır” dedi.

“TAŞIMALI EĞİTİM SİSTEMİ SORUNLU”

Güneşhan, “Geçtiğimiz günlerde Millî Eğitim Bakanlığı örgün eğitim istatistikleri yayımlandı. Buna göre 2001-2022 döneminde taşınan ilkokul ve ortaokul öğrenci sayısı 677 binken, geçtiğimiz dönem bu sayı 744 bin olmuş. Taşımalı eğitim sisteminden bir an önce vazgeçmek zorundayız. Yani kapanmış olan köy okullarımızın açılması gerekmektedir.” diye konuştu.

“TAŞIMALI SİSTEM ÜLKENİN KANAYAN YARASI”

Güneşhan, taşımalı eğitim sisteminin ülkenin kanayan bir yarası olduğunu belirterek, “AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında millî eğitim bütçesinin eğitim yatırımlarına ayırdığı pay yüzde 17,18’di. Yani 2002 yılında 17,18 eğitim yatırımlarına ayrılan paydı, 2024 yılında ise bu pay yüzde 9,16’ya gerilemiş durumdadır. Taşımalı eğitim her açıdan büyük bir mağduriyet yaratıyor. İstisnai olması gereken bu uygulama maalesef AKP iktidarı döneminde eğitim sisteminin aslî unsuru oldu. Bu sistemin en büyük mağduru ise maalesef kız çocuklarımızdır. Taşımalı eğitim kız çocuklarımızın okula gönderilmemesi için bir bahane hâline gelmiş durumdadır. Dolayısıyla, taşımalı eğitim sisteminden bir an önce vazgeçmek zorundayız. Yani kapanmış olan köy okullarımızın açılması gerekmektedir. Bugün Türkiye’de binlerce öğretmen atama bekliyor. Şimdi, bu köy okullarımızın belirli bir program dâhilinde açılmasıyla birlikte atama bekleyen öğretmenlerimizin de bu okullara ataması yapılır ve dolayısıyla köylerimiz hem okullarına hem de öğretmenlerine kavuşmuş olur” dedi.

“AÇIK ÖĞRETİM LİSELERİ ARTIYOR”

Güneşhan, lise öğrencilerinin aldıkları eğitimi yeterli bulmayıp üniversite sınavına daha verimli hazırlanabilmek için açık öğretim liselerine geçiş yaptıklarını, bu durumun da eğitim kalitesini düşürdüğünü kaydetti. Güneşhan, “Açık öğretim liselerine giden öğrenci sayısı geçtiğimiz eğitim öğretim yılında 1 milyon 566 bin 255’e ulaşmış durumdaydı. Bu sayının 262 bin 365’ini 14-17 yaş grubu yani lise çağındaki öğrenciler oluşturuyor. Kimi öğrenciler ise eğitim masrafını karşılayamıyor ya da aile ekonomisine katkı sağlamak amacıyla okulu açığa alıp çalışmaya mecbur kalıyor. Daha da önemlisi kız çocuklarımız açık öğretim liselerine gönderiliyor. Açık öğretim liselerine giden 18 yaş altı öğrencilerin yüzde 52’si kız çocuğu. Bugün eli kalem tutması gereken kız çocuklarımız evlendirilmeye mecbur bırakılıyor.” şeklinde konuştu.

“AÇIK ÖĞRETİM LİSELERİNDE 18 YAŞ ALTI ÖĞRENCİLERİN YÜZDE 52’Sİ KIZ ÇOCUĞU”

CHP’li Güneşhan kimi öğrencilerin eğitim masraflarını karşılayamadıklarını dile getirerek, “Kimi öğrenciler ise eğitim masrafını karşılayamıyor ya da aile ekonomisine katkı sağlamak amacıyla okulu açığa alıp çalışmaya mecbur kalıyor. Daha da önemlisi kız çocuklarımız açık öğretim liselerine gönderiliyor. Açık öğretim liselerine giden 18 yaş altı öğrencilerin yüzde 52’si kız çocuğu. Şimdi ‘Neden mi?’ diye soracak olursak çünkü bu çocuklarımızın bir kısmı evlendiriliyor, bir kısmına ev işleri yaptırılıyor, bir kısmına da çocuk baktırılıyor. Bugün eli kalem tutması gereken kız çocuklarımız evlendirilmeye mecbur bırakılıyor. Evet, bu veriler bize çocuklarımızın okulda olmadığını çok açık, net bir şekilde bizlere gösteriyor. Şimdi, sormak istiyorum: Peki, bu çocuklarımız okullarda değillerse neredeler” diye sordu.

“MÜLAKAT KALDIRILMADI”

Güneşhan son olarak, “Evet, şimdi bir önceki Bakan Sayın Mahmut Özer ve Genel Başkanınız Sayın Recep Tayyip Erdoğan seçimlerden önce ve seçim meydanlarında bas bas bağırarak mülakatı kaldıracaklarını söylediler. Şimdiki Sayın Bakanımız mülakatları kaldırmadığı gibi bir de şunu söyledi: ‘Mülakatları mülakat gibi yapacağız.’ Şimdi, mülakatları mülakat gibi yapacaksak bundan önceki mülakatlar nasıl yapılıyordu? Bunu ben buradan sormak istiyorum. Yine bir önceki… Mülakatlar devam ediyor, kaldırılmadı, kaldırılmadığına göre. Sayın Cumhurbaşkanının bakın, seçim zamanında söylediği laf aynen ortada “Mülakatları kaldıracağız.” dedi, kaldırıldı mı? Kaldırılmadı, şimdi ona bakmak lazım. Yine aynı Bakan Sayın Mahmut Özer 100 öğrencisi olan her okula psikolojik danışman ve rehberlik öğretmeni alma sözü vermişti. Geldiğimiz noktada da bu sözün tutulmadığını görüyoruz” dedi.

SON EKLENENLER
Scroll to Top