SON DAKİKA

Sosyal Medyada Paylaş

ÇİĞ SÜTE YAPILAN ZAMMA BESİCİLERDEN TEPKİ:

Bigalı süt üreticileri ise Ulusal Süt Konseyi’nin açıkladığı fiyata tepki gösterdi ve çiğ süt fiyatının yukarı yönlü revize edilmesini istedi. 

 

Ulusal Süt Konseyi (USK), çiğ süt tavsiye fiyatının 22 Ocak’tan geçerli olmak üzere, üreticinin eline litre başına net 13,5 lira geçecek şekilde belirlenmesine karar verdi. Konseyin internet sitesinde yer alan duyuruda, çiğ süt fiyatlarına ilişkin tavsiye fiyatı yer aldı. Duyuruda, “22 Ocak 2024’ten itibaren geçerli olmak üzere yüzde 3,6 yağ ve yüzde 3,2 protein içeriğine sahip çiğ inek sütü tavsiye satış fiyatı, üreticinin eline litre başına net geçecek şekilde (çiğ süt desteği hariç) 13,5 lira olarak belirlenmiştir” ifadesi kullanıldı.

Bigalı süt üreticileri ise Ulusal Süt Konseyi’nin açıkladığı fiyata tepki gösterdi ve çiğ süt fiyatının yukarı yönlü revize edilmesini istedi. Biga Ziraat Odası önünde toplanan süt üreticisi çiftçiler adına bir açıklama yapan Biga Ziraat Odası Başkanı Güray Ergün; “Bu fiyatı kabul etmek demek hayvancılığın yokoluşunu kabul etmek demektir, bu fiyatı kabul etmek demek can çekişmekte olan et ve süt üreticisinin yok olmasını kabul etmek demektir” ifadelerini kullandı.

“DERHAL REVİZE EDİLMELİ”

Çiğ süt fiyatının yukarı yönlü revize edilmesinin zorunlu olduğunu dile getiren Güray Ergün; “Değerli basın mensubu arkadaşlar, sevgili çiftçiler… Bildiğiniz üzere Ulusal Süt Konseyi hafta sonu Çiğ Süt Tavsiye fiyatını 13,5 TL olarak açıkladı… Açıklanan bu fiyatı kabul etmiyoruz… Bu fiyatı kabul etmek demek hayvancılığın yokoluşunu kabul etmek demektir, bu fiyatı kabul etmek demek can çekişmekte olan et ve süt üreticisinin yok olmasını kabul etmek demektir. Ulusal Süt Konseyi derhal toplanarak çiğ süt fiyatını yukarı yönlü revize etmelidir. Biliyoruz ki asgari ücrete gelen zamlar sonrası yem fiyatları burada durmayacak, tüm girdiler hızla zamlanacak  dolayısıyla süt fiyatının bu artışlarda göz önünde bulundurularak 19,50 TL olası gerekiyor. Yıllardır basın açıklamalarımızda belirttiğimiz gibi çiftçi hızla süt üretimini terk ediyor maalesef geri dönülmez bir noktaya geldik, acil çözüm gerekiyor. Küçük işletmelerin hızla yok oluyor… Damızlık vasfındaki hayvanların bakım masraflarını karşılamadığından hızla elden çıkarılıyor, işletmelerin birer birer ve hızla kapanıyor…” ifadelerini kullandı.

“HER 3 AYDA BİR GÜNCELLENMELİ”

Çiğ süt fiyatının her 3 ayda bir yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini yineleyen Güray Ergün; “Hepimiz biliyoruz ki yem başta olmak üzere süt üretiminde yapılan masraflar süt fiyatlarında yapılan artışın çok üstünde ve daha hızlı artıyor. Çiftçinin tek anayasal meslek kuruluşu olan ziraat odası başkanı olarak süt destekleme primlerinin bu artış hızını kapatacak biçimde artmasını ve işletme giderlerine etki eden yem başta olmak üzere tüm masraf unsurlarının her 3 ayda bir masaya yatırılarak gözden geçirilmesi gerekmektedir. Şayet bu yapılmazsa süte yapılacak bir defalık artış üreticinin cebine girmeden eriyip gidecektir. Bunun yanı sıra sektörün üretim ayağında çok ciddi kayıplar yaşanıyor. Yetersiz ve dengesiz besleme sonucu işletmelerin damızlık hayvanları erken elden çıkıyor. Bu gibi durumların hem süt hem de et sektörünün geleceğini tehdit ediyor. Gıda enflasyonu ile mücadelenin çiğ süt fiyatı baskılanarak yapılamaz” şeklinde konuştu.

SON EKLENENLER
Scroll to Top