SON DAKİKA

Sosyal Medyada Paylaş

BİGA’DA ÇELTİK PANELİ DÜZENLENDİ

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Biga Kaymakamlığı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Biga Ziraat Odası ve Çanakkale Ziraat Odası katkılarıyla Biga’da “Çeltik Paneli” düzenlendi.

Biga Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen panelin açılış konuşmasını yapan Biga Ziraat Odası Başkanı M. Güray Ergün, tarımın öneminin her geçen gün biraz daha arttığına vurgu yaparak Biga Ziraat Odası  olarak çiftçinin yanında olduklarını söyledi.

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem KARADAĞ ise Çeltik işinin çok meşakkatli olduğunu sermaye gerektiren, hassasiyet gerektiren bir iş olduğunu söyledi.

Karadağ konuşmasına şu şekilde devam etti; “Çeltikten üretilen pirince baktığımız zaman dünyada besin maddesi olarak en fazla kullanılan birkaç üründen bir tanesidir. Buğdayın arkasından ikinci sırada gelen besin maddesidir. Dünyadaki insanların %50’si bu pirinci kullanmaktadır. Dolayısıyla çok önemli bir besin kaynağıdır. Bunun içinde ülke olarak dünya olarak her geçen gün çeltik üretimine büyük bir önem verildiğini görmekteyiz. Dünyadaki çeltik üretimine göz atacak olursak 162 milyon hektarlık alanda çeltik üretimi yapılmaktadır ve 730 milyon ton bir üretim gerçekleşmektedir. Ciddi bir üretim. En fazla dünyadaki üretim yapan ülkeler başta Çin, Hindistan, Endonezya, Bangladeş, Vietnam… Dünyada üretilen çeltiğin % 77’sini bu ülkeler karşılıyor. %23’ünü de diğer ülkeler üretiyor. Dünyadaki pirinç tüketim ortalaması kişi başı 60 kilogram. Ülkemizde 120 bin hektarlık alanda yaklaşık olarak 940 bin ton bir çeltik üretiminin olduğunu görmekteyiz. Çeltik üretiminin en fazla gerçekleştiği illerimiz başta Edirne, Samsun, Balıkesir, Çanakkale 4 sırada arkasından Çorum, Sinop ve bu 6 ilimiz Türkiye’de üretilen çeltiğin %80’ini üretiyor. Bu da ciddi bir rakam. Yıllık ülkemizin tüketimine baktığımız zaman ciddi bir açık olduğunu üretim ile tüketim arasında ciddi bir açık olduğunu görmekteyiz.”

360 BİN TON AÇIĞIMIZI NASIL KAPATMAMIZ GEREKİYOR

“450 bin dekarlık bir alana ihtiyacımız var. Yani 450 bin dekarlık alanda daha çeltik üretmemiz gerekiyor. Bu da çok zor bir olay. Sulama alanları genişlerse, çeltik üretimine elverişli alanlar oluşturulursa belki bir nebze bu alanlardan üretilen ürün ile bu açığımızı kapatma imkânına sahip olabiliriz. Açığımızı kapatmak için başta sertifikalı tohum kullanacağız, zararla mücadelesini zamanında yapacağız, yüksek kaliteli ürünler kullanacağız. Böylelikle birim alanda daha kaliteli yüksek ürünler elde edebiliriz. Bunun için çaba göstermemiz gerekiyor, kurum olarak bizler, sizler, sivil toplum kuruluşları, odalarımız herkesin mutlaka çabasını ortaya koyması gerekiyor ki birlikte hareket ederek istediğimiz ürünü istediğimiz miktarda üretim yapma imkânına sahip olalım. 49 tane bizde sertifikalı çeltik çeşidi var ve 9 tanesinin de üretim iznine ayrı olduğunu biliyoruz. Toplam 58 adet Türkiye’de sertifikalı olan çeşidimiz var.  Bunların içinde 13-14 tanesi ağırlıklı olarak kullanılıyor, diğerleri fazla kullanılmıyor. Bir Osmancık çeşidimiz var ki neredeyse Türkiye’de üretilen pirincin %50’sine yakınını bu Osmancık çeşidi oluşturmakta.”

İLİMİZ ÇELTİK ÜRETİMİNDE NE DURUMDA

“Çeltik üretimi zamana bağlı olarak, yıllara bağlı olarak birçok değişiklik gösteriyor. Mesela 60-70 bin dekar alanda da çeltik üretimi yapıldığını gördük 120 bin dekarlık alanda da çeltik üretimi yapıldığını gördük. Çünkü su kısıdı var bizde. Suya bağlı olarak izinlendirme, biz o izin alma olayını suyun durumuna göre belirliyoruz. Eğer suyumuz yetiyorsa ona göre izinlendirmeler yapıyoruz. Dolayısıyla 2019 yılında Çanakkale’de 110 bin dekarlık alanda çeltik üretimi gerçekleştirdik ve toplamda 96 bin ton üretim oluştu. Bu da iyi bir rakam. Çünkü Çanakkale’miz de hem dünya ortalamasında hem Türkiye ortalamasında daha yüksek verim elde edebiliyoruz. Biga ortalamasına baktığımız zaman dekar 540 kilogram Türkiye ortalamasında 800 kilogram civarında ama Çanakkale’miz 880 kilo civarında bir verim elde etmiş. Ortalama olarak bu yıl elde ettiğimiz çeltiğin ekonomik değeri 330 milyon TL olarak Çanakkale’mizde gerçekleşmiştir. 360 bin ton açığımız var bunu el birliği ile mutlaka gidermemiz lazım. Bizim sertifikalı tohum kullanarak, yüksek kaliteli ürünler kullanarak üretimimizi mutlaka artırmamız gerekiyor.”

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ahmet Uludağ’ın oturum başkanlığında; Kalifornia Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kassim Al- Khatip ” Çeltik Tarımı ve Yabancı otlar”, Çomü Ziraat Fakültesinden Doç. Dr. Gökhan Çamoğlu “Çeltikte Damla Sulama Teknikleri” ve Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden Dr. Halil Sürek ise “Ülkemizde Çeltik Çeşit Geliştirmede Elde Edilen Son Gelişmeler” konulu sunum yaptı. Daha sonra üreticilerin soruları cevaplandırıldı ve yapılan ikramların ardından panel sona erdi.

Panele Biga Kaymakamı Mustafa Can, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, Biga Ziraat Odası Başkanı M. Güray Ergün, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ahmet Uludağ, Kalifornia Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kassim Al- Khatip, Çomü Ziraat Fakültesinden Doç. Dr. Gökhan Çamoğlu, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden Dr. Halil Sürek ve üreticiler katıldı.

SON EKLENENLER
Scroll to Top