Biga Belediye Başkanı Alper Şen ilk kez gazetecilerin karşısına geçerek, Biga Belediyesi’nin mali durumu hakkında bilgi verdi.
Belediye ve şirketinin borcunun 410 milyon lira olduğunu açıklayan Şen, belediye işletmelerinin zarar ettiğini ve yeni bir yönetim modeli ile hareket edeceklerini duyurdu.
Göreve gelişinin ardından ilk kez basın toplantısı düzenleyen Biga Belediye Başkanı Alper Şen, Biga Belediyesi’nin 31 Mart 2024 tarihi ile birlikte toplam borcunu kamuoyuna açıkladı. Ayrıca belediyeye ait sosyal tesislerin zarar ettiğini ve zarar etmesinin önüne geçecek bir çalışma deneyeceklerini ifade eden Biga Belediye Başkanı Alper Şen, önümüzde hafta pazartesi gününü işaret etti. Şen, ayrıca Halk Ekmek’in kapatıldığını, otopark ve kafeteryalardaki hizmetlerde fiyatların güncelleneceğini de sözlerine ekledi.
Biga Belediyesi’nde çalışan sayısının 500 olduğu ifade edilirken, çalışanların maaş ödemelerinin belediye bütçesinde payın yüzde 46 olması dikkat çekti.
Düzenlenen basın toplantısına Başkan Şen’in yanı sıra Biga Belediye Başkan Yardımcısı Ergün Tulnay, Biga Belediyesi Mali Hizmetler Müdürü Nurullah Erden, Biga Kent Hizmetleri AŞ Müdürü Ahmet Turhan, Biga İl Genel Meclis Üyesi Hakkı Sezen ve belediye meclis üyeleri katıldılar.
Biga Belediyesi’nin borcu 316 milyon 506 bin 182 lira olarak; Biga Belediyesi’nin şirketi olan Kent Hizmetleri AŞ’nin borcu ise 94 milyon 135 bin 827 lira olarak açıklandı. Başkan Alper Şen, Biga Belediyesi’nin şirketiyle birlikte toplam 410 milyon 642 bin 9 lira borcu olduğunu açıkladı. Şen, ayrıca 125 milyon lira borcun kısa vadede, 175 milyon lira borcun ise uzun vadede olduğunu ifade etti.
Şen, belediye ve şirketin tahakkuk eden ve tahsil edilmemiş alacaklarını ise 37 milyon 811 bin 484 lira olduğunu açıkladı. Bankalarda ise 2 milyon 242 bin 112 lira olduğu ifade edildi.
“ZARAR ETMEMEMİZ LAZIM”
Belediyeye ait işletmelerin her ay düzenli zarar ettiklerini ve yeni bir yapıyla işletileceklerini ifade eden Alper Şen; “Şirketimiz bünyesindeki iktisadi işletmelerimizin tamamı her ay zarar eder durumda. Örnek vermek istiyorum. Halk Ekmek denilen yapı örneğin. Son 4 ayı çıkardık. Ocak ayında 34 bin lira. Şubat ayında 31 bin lira. Mart ayında 22 bin 500 lira. Nisan ayında yaklaşık 21 bin lira zarar. Üretimin olmadığı bir satış sistemi, personel giderleri ve her ay düzenli zarar eden bir işletme. Mezbahamız her ay yaklaşık 350 bin lira civarında zarar ediyor. Ocak ayında 398 bin lira, Şubat ayında 432 bin lira, Mart ayında 133 bin lira, Nisan ayında 383 bin lira zarar etti. Kültür kafe her ay düzenli olarak yaklaşık 150 bin lira zarar ediyor. Örneğin otoparkımız her ay düzenli olarak yaklaşık 200 bin lira zarar ediyor. Diğer işletmeler de aynı. Kavaklık parkı, belediye çay ocağı gibi. Yapı böyle olduğu sürece bu tabloların oluşması son derece normal. Para kazanma ayrı bir konu. Ama buralardan bizim en azından zarar etmememiz lazım. Zarar etmesek bile kardayız. Bu yapıların düzenlenmesiyle alakalı çalışmalarımızı devam ettiriyoruz” dedi.