Dünya genelinde yaşlı nüfusun artmasıyla büyük artış yaşanan Alzheimer hastalığı hakkında farkındalık oluşturmak ve bununla mücadele edenlere destek olmak amacıyla her yıl 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü kapsamında etkinlikler düzenleniyor. Biga Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uzman Doktor Yusuf Bahri Demirkan Biga’da gazetecilerle bir araya gelerek Alzheimer hastalığıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Dünya genelindeki 55 milyondan fazla Alzheimer hastasına her 3,2 saniyede yeni bir kişi ekleniyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, dünyada 55 milyondan fazla Alzheimer hastası bulunuyor ve bu sayının, her yıl yaklaşık 10 milyon yeni vaka ortaya çıkması nedeniyle 2050’de 139 milyona yükselmesi bekleniyor.
Beyin hücrelerinin zamanla ölümüne bağlı olarak hafıza kaybı, bunama ve genel anlamda bilişsel fonksiyonların azalması şeklinde gelişen tıbbi bir durum olan Alzheimer nedeniyle her yıl dünya genelinde binlerce kişi hayatını kaybediyor. İlk kez 1906’da Alman psikiyatrist ve patolojist Alois Alzheimer tarafından tanımlanan ve 65 yaş üstü kişilerde, beyin dokularında ağır hasara neden olduğu tespit edilen Alzheimer, ’21. yüzyılın kabusu’ olarak görülüyor. Hastalık, günlük aktivitelerde azalma ve bilişsel yeteneklerde bozulma ile nitelenen nöropsikiyatrik semptomların ve davranış değişikliklerinin eşlik ettiği nörodejeneratif bir hastalık olarak tanımlanıyor ve bilinen kesin bir tedavi yöntemi bulunmuyor.
Dünyada genelinde yaşlı nüfusun artmasıyla büyük artış yaşanan Alzheimer hastalığı hakkında farkındalık oluşturmak ve bununla mücadele edenlere destek olmak amacıyla her yıl 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü kapsamında etkinlikler düzenleniyor. Biga Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uzman Doktor Bahri Demirkan Biga’da gazetecilerle bir araya gelerek Alzheimer hastalığıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Görüşmede Biga Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Kadir Beyaz ile Biga Devlet Hastanesi İdari ve Mali İşler Müdürü Mehmet Yılmaz da bulundu.